Τροχαίο ατύχημα σε χώρο στάθμευσης και τι πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλιση

Τροχαίο ατύχημα σε χώρο στάθμευσης και τι πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλιση

Αυτό το άρθρο σάς λέει τι πρέπει να κάνετε και τι όχι μετά από ένα τροχαίο ατύχημα σε πάρκινγκ, ώστε να μην παραβιάσετε το νόμο και να προστατεύσετε τα οικονομικά σας.

Γνωρίζατε ότι ένα στα πέντε ατυχήματα συμβαίνει στους χώρους στάθμευσης; Αν και οι περισσότεροι από αυτούς είναι μικροί τύποι «φτερού», πολλοί οδηγοί δεν ξέρουν πώς να χειριστούν την κατάσταση. Να το αναφέρω στην αστυνομία; Πρέπει να ενημερώσω τον ασφαλιστή μου;

Μια σειρά από ερωτήματα προκύπτουν μετά από ατυχήματα σε χώρο στάθμευσης. Το γεγονός ότι ένας χώρος στάθμευσης είναι ιδιωτική ιδιοκτησία και ένα μοναδικό σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για το δικαίωμα διέλευσης τον διέπει τον διαφοροποιεί από άλλους τύπους τροχαίων ατυχημάτων. Ακολουθούν τέσσερα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλιση που πρέπει να λάβετε υπόψη σε περίπτωση ατυχήματος σε χώρο στάθμευσης.

Ασφαλιστική κάλυψη

Δεδομένου ότι οι χώροι στάθμευσης εμπίπτουν στην κατηγορία της ιδιωτικής περιουσίας, τα ατυχήματα που συμβαίνουν σε τέτοια σημεία εμπίπτουν στην προεπισκόπηση ενός ειδικού τύπου ασφαλιστηρίου συμβολαίου – της ασφάλισης σύγκρουσης. Είτε φταίτε είτε όχι, αυτή η πολιτική σας κρατά καλυμμένους και στις δύο περιπτώσεις.

Εάν φταίτε, ο ασφαλιστής σας θα πληρώσει για τις ζημιές που προκλήθηκαν από εσάς. Εάν δεν ευθύνεστε, μπορείτε να υποβάλετε αξίωση για αποζημίωση για τα έξοδα επισκευής. Ωστόσο, πριν από την εκταμίευση των πληρωμών, ο ασφαλιστής σας μπορεί να διερευνήσει τι είχε συμβεί στην πραγματικότητα και ποιος ακριβώς έφταιγε. Η αποζημίωση εξαρτάται από τα ευρήματά τους.

Προσδιορισμός σφάλματος

Υπάρχει ένα σύνολο κανόνων για τον προσδιορισμό του ποιος φταίει όταν συμβαίνει ένα ατύχημα σε ένα χώρο στάθμευσης. Μερικοί από τους κανόνες είναι καθολικοί. Για παράδειγμα, αν χτυπήσετε άλλο όχημα από πίσω, φταις. Πολλοί κανόνες ισχύουν αποκλειστικά για τα σενάρια του χώρου στάθμευσης.

Για παράδειγμα, φταίτε όταν παραβλέπετε μια πινακίδα ‘stop’ και χτυπάτε ένα άλλο αυτοκίνητο από πίσω ή παραβιάζετε τις οδηγίες του δικαιώματος πορείας για τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στις μεγαλύτερες διαδρομές από τις λωρίδες τροφοδοσίας. Επιπλέον, φταις και αν χτυπήσεις πεζούς από πίσω.

Ασφάλιστρο ασφάλισης αυτοκινήτου

Θα πρέπει να πληρώσετε υψηλότερο ασφάλιστρο εάν οι ασφαλιστικοί σας πάροχοι σας βρουν υπαίτιος σε ένα ατύχημα σε χώρο στάθμευσης. Ωστόσο, μπορείτε να παρακάμψετε αυτήν την αύξηση επιτοκίου εάν η πολιτική σας περιλαμβάνει ρήτρα συγχώρεσης ατυχήματος και εάν αυτή ισχύει για το συγκεκριμένο ατύχημα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι νομικές συνέπειες οποιουδήποτε ατυχήματος είναι οι ίδιες ανεξάρτητα από το πού συνέβη – σε δημόσιο ή σε ιδιωτικό χώρο. Εάν το ατύχημα είναι αποτέλεσμα οδήγησης υπό επιρροή, ενδέχεται να λάβετε χρέωση DUI. Μπορείτε επίσης να λάβετε πόντους μειονεκτημάτων για την άδειά σας.

Ατυχήματα με χτύπημα και τρέξιμο

Πολλά ατυχήματα μπορούν να συμβούν ακόμη και στο σταθμευμένο αυτοκίνητό σας. Για παράδειγμα, ένας άλλος οδηγός μπορεί να το χτυπήσει ή κάποιος μπορεί να ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου και να το χτυπήσει στο όχημά σας, προκαλώντας ζημιά. Εάν όλα αυτά συμβαίνουν ερήμην σας, η ασφαλιστική σας εταιρεία είναι πιθανό να το αντιμετωπίσει ως μια περίπτωση που θα σας λύσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα λάβετε αποζημίωση βάσει της κάλυψης σύγκρουσης. Ωστόσο, εάν ευθύνεστε για το ατύχημα, θα αυξηθεί το ασφάλιστρο.

Σε περίπτωση που φταίτε εσείς και δεν έχετε σύγκρουση-κάλυψη, θα πρέπει να αναλάβετε τα έξοδα αποκατάστασης της ζημιάς. Θα πρέπει να πληρώσετε μια έκπτωση για να καλύψετε τα έξοδα. Ωστόσο, θα πρέπει να ενημερώσετε την αστυνομία για το περιστατικό και να λάβετε αναφορά.

Είτε πρόκειται για δημόσιο δρόμο είτε για πάρκινγκ, εάν εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα, μην έρθετε ποτέ σε διαμάχη σχετικά με το ποιος έφταιξε και το πιο σημαντικό, μην παραδεχτείτε ποτέ το λάθος σας. Ωστόσο, αποφεύγοντας να παρκάρετε σε σημεία με πολύ κόσμο, μπορείτε να αποφύγετε τέτοιες δυσκολίες.

Ο Alex Smith είναι γιατρός χειροπρακτικής καθώς και παθιασμένος blogger. Με πάνω από 10 χρόνια εξειδίκευσης στη θεραπεία ασθενών με ατυχήματα αυτοκινήτων, είναι ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης και παροχής συμβουλών στους αναγνώστες σχετικά με τα πρέπει και τα μη μετά από ένα τροχαίο ατύχημα μέσω των ιστολογίων του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *