Ήσασταν λάθος σε αυτό το αυτοκινητιστικό ατύχημα;
Έχετε πάθει ποτέ ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα και σκεφτήκατε ότι δεν ήταν δικό σας λάθος, αλλά η ασφαλιστική σας εταιρεία επιβαρύνει τώρα το συμβόλαιό σας και πληρώνει χρήματα στο άλλο μέρος; Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πραγματικά πολύ λίγη κατανόηση ως προς το πώς λειτουργεί το νομικό σύστημα όταν πρόκειται για την ταξινόμηση του «ελαττώματος» σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ελάχιστη σχέση με τον προσδιορισμό της υπαιτιότητας. Βασίζεται στην πολιτεία στην οποία ζείτε και στους συγκριτικούς νόμους περί σφαλμάτων που τηρεί το νομικό σύστημα των πολιτειών.
Υπάρχουν τρία βασικά συστήματα συγκριτικών σφαλμάτων που χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Μερικές πολιτείες αναγνωρίζουν τον κανόνα της «καθαρής συνεισφέρουσας αμέλειας», όπου το ζημιωθέν μέρος δεν μπορεί να ανακτήσει οποιαδήποτε ζημιά από το άλλο μέρος, εάν φταίει ακόμη και το 1%. Άλλες πολιτείες αναγνωρίζουν το “Καθαρό Συγκριτικό Σφάλμα” που επιτρέπει στον τραυματία να ανακάμψει ακόμα και αν φταίει το 99%. Ωστόσο, η ανάκτηση μειώνεται λόγω του βαθμού υπαιτιότητας του ζημιωθέντος.
Οι περισσότερες πολιτείες αναγνωρίζουν τον κανόνα “Τροποποιημένο συγκριτικό σφάλμα”. Ορισμένες από αυτές τις πολιτείες έχουν έναν κανόνα ράβδου 50 τοις εκατό που λέει ότι ένας τραυματίας δεν μπορεί να ανακτήσει τίποτα εάν φταίει 50 τοις εκατό ή περισσότερο, αλλά εάν φταίει το 49 τοις εκατό ή λιγότερο, μπορεί να ανακάμψει, αν και η ανάκτησή του μειώνεται από το βαθμό υπαιτιότητας . Οι άλλες πολιτείες έχουν κανόνα ράβδου 51 τοις εκατό που σημαίνει ότι ένας τραυματίας δεν μπορεί να αναρρώσει εάν φταίει 51 τοις εκατό ή περισσότερο.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ικανότητας ενός μέρους να ανακάμψει οικονομικά με βάση τους νόμους του κράτους στο οποίο συνέβη το ατύχημα. Εάν ταξιδεύετε εκτός της πολιτείας σας, τα συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτων γενικά συμμορφώνονται με τους νόμους της πολιτείας στην οποία ταξιδεύετε ευτυχώς.
Υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις όπου θα θεωρούσατε 100% ότι δεν φταίτε. Γενικά, μόνο αν χτυπηθήκατε από άλλο όχημα ενώ ήταν σταθμευμένο ή πίσω ενώ σταματούσατε, μπορεί να θεωρηθείτε 100% ότι δεν φταίτε. Όταν βρίσκεστε σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, θα μπορούσε σίγουρα να υπάρξει μια διαφορά απόψεων μεταξύ των εμπλεκομένων μερών “Έκανε αυτό”, “Εκείνη έκανε εκείνο”.
Οι ρυθμιστές ασφαλιστικών απαιτήσεων θα ακούσουν τους διάφορους λογαριασμούς και θα τους συγκρίνουν με την πραγματική ζημιά στα οχήματα. Είναι πολύ καλοί στο να προσδιορίζουν εάν ένα ατύχημα συνέβη με τον τρόπο που περιγράφεται εξετάζοντας την πραγματική ζημιά. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε στον τόπο του ατυχήματος για να έχετε τη μεγαλύτερη ακρίβεια για το τι πραγματικά συνέβη:
Εντοπίστε έναν μάρτυρα. Αυτό μπορεί να μην είναι πάντα δυνατό, αλλά ένα άσχετο τρίτο μέρος μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για να προσδιορίσετε τι συνέβη.
Τραβήξτε φωτογραφίες. Είναι πολύ καλή ιδέα να τραβήξετε φωτογραφίες από τις ζημιές που προκλήθηκαν και στα δύο οχήματα στον τόπο του ατυχήματος για να μην προστεθούν επιπλέον ζημιές εκ των υστέρων. Πολλές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας διαθέτουν εφαρμογές για κινητά που σας επιτρέπουν να ανεβάσετε απευθείας αυτές τις φωτογραφίες σε αυτές.
Μην παραδέχεσαι το λάθος. Τα περισσότερα ατυχήματα είναι πολύπλοκα. Είναι προς το συμφέρον σας να αφήσετε τους ρυθμιστές να εξετάσουν όλες τις πληροφορίες πριν αντιστοιχίσετε σφάλμα.
Λάβετε ονόματα και στοιχεία επικοινωνίας για όλους τους επιβάτες στο άλλο όχημα. Θα μισούσατε να προσπαθούν επιπλέον ενάγοντες να κάνουν αξιώσεις για τραυματισμούς εναντίον σας που δεν βρίσκονταν καν στον τόπο του ατυχήματος.
Κανείς μας δεν θέλει να εμπλακεί σε ατύχημα. Υπάρχουν αυτοκίνητα που πρέπει να επισκευαστούν και, ενδεχομένως, τραυματισμοί για να συνέλθουν. Μείνετε ήρεμοι και συλλέξτε μερικές πρόσθετες πληροφορίες για να βοηθήσετε την ασφαλιστική σας εταιρεία να προσδιορίσει όσο το δυνατόν ακριβέστερα τι συνέβη, κάτι που τελικά θα είναι προς το συμφέρον όλων.